Bułki żytnio-orkiszowe

dnia

To, że nie przepadam za pszenicą już wiecie od czasu kiedy podrzuciłem Wam przepis na  stu-procentowy chleb żytni na zakwasie. Jednak, żeby upiec taki chleb niestety potrzeba czasu… czasu którego niektórzy mają mocny deficyt. Z tego powodu postanowiłem podpowiedzieć Wam jak raczyć się kolejnym przepysznym, i dużo zdrowszym niż kupne buły, domowym wypiekiem. Tym razem będą to bułki. Czas przygotowania 15 minut. Sumaryczny czas przygotowania z pieczeniem 75 minut.

fullsizeoutput_810Tytuł trochę mylący „bułki żytnio-orkiszowe”, bo tak naprawdę to są orkiszowo-żytnie ale to pierwsze połączenie jakoś lepiej brzmi. W stosunku do chleba przepis jest banalnie prosty, bo opiera się o ciasto drożdżowe. Z podanej poniżej listy składników będziemy w stanie przygotować osiem ~80g bułek.

Lista składników:

  • 125g mąki żytniej typ 2000 (mąka pełnoziarnista)
  • 375g mąki orkiszowej (typ 600) ja zawsze dodatkowo przesiewam na sitku
  • 225ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 40g oleju (dowolnego, może być oliwa)
  • 35g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Jeśli ktoś posiada robot ugniatający ciasto to sprawa jest prosta – wrzuca wszystko do miski i ugniata… robiąc to ręcznie trzeba się odrobinę wysilić 😉

  • w wodzie rozpuszczamy drożdże, sól cukier
  • do powstałej mieszaniny dodajemy olej
  • na blacie lub stolnicy mieszamy oba rodzaje mąki
  • mieszamy wszystko do czasu powstania jednolitego ciasta
  • dzielimy na osiem porcji (jedna porcja to ok. 100g)
  • na blasze do pieczenia rozkładamy pergamin
  • podzielone porcje formujemy w miniatury bułeczek
  • pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut
  • w tym czasie grzejemy piekarnik do 180°C
  • po wyrośnięciu wkładamy blachę z bułami do piekarnika (grzejącego z góry i dołu) na 30 minut
  • wyciągamy i jeśli potrafimy się oprzeć zostawiamy do ostygnięcia 😉

To by było na tyle… smacznego 🙂

Marcin

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s